Kmínový chléb
Ingredience: 300 ml vody, 30 dkg hladké mouky, 1 lžíce cukru, 2 lžičky drceného kmínu, 2 lžičky soli, 2 dkg droždí, muškátový oříšek
Postup: V mističce si uděláme kvásek z trochy vlažné vody, rozdroleného droždí a trochy mouky- zamícháme a necháme vykynout. Do mísy si dáme mouku, vlažnou vodu, cukr, kmín, sůl a trochu nastrouhaného muškátového oříšku. Poté přidáme vykynutý kvásek. Těsto pořádně vypracujeme, popřípadě přidáme trochu mouky ...těsto se nesmí lepit na mísu! Dáme kynout , aby se objem zvětšil na jednou tolik. Po vykynutí uděláme na pečící papír bochník a necháme ještě 20 minut kynout, lehce poprášíme moukou a dáme do trouby. Pečeme na 160 stupňů cca hodinu. Do bochánku píchneme špejlí aby jsme zjistili zda je propečen, těsto se nesmí na špejli přilepit. Po upečení necháme vychladnout a můžeme krájet.